pondělí 18. června 2018

Mochyně jedovatá

Jaký je její zdravotní přínos a jak ji můžete využít v domácnosti? Bobule mají chuť zasládlou a jedí se syrové a zadělané. Nezralé plody obsahují . Rod ‎: ‎mochyně (Physalis) Židovská třešeň a peruánská mochyně aneb lampionky. Jak se sluší na lilkovité rostliny, tak i mochyně je celá jedovatá – nejméně ovšem ve zralých plodech.


Vždyť plody mochyně peruánské nejen že nejsou jedovaté , ale jsou velmi chutné a zdravé. Jak tedy poznat mochyni , kterou můžete konzumovat . Po požití však může vyvolat žaludeční a střevní obtíže. Zbytek rostliny jedovatý. Celá rostlina je mírně jedovatá , jakož i ne zcela vyzrálé plody. Physalis philadelphica Lam 1mochynë drobnoplodá 131 . Jako léčivá rostlina byla mochyně v Evropě rozšiřována snad již od pravěku,.


Méně vyzrálá je údajně lehce jedovatá , není ani chutná a těch . Zvláštností je, že kvete v. Slovensky ‎: ‎machovka peruánska Typ ‎: ‎zelenina Židovská třešeň: krásná dekorace i zdravý pokrm. Můžete si z ní vytvořit různá. Jsou totiž jedovaté ! Zralé plody poznáte . Lilkovité (Solanaceae).


Pozor, nezralý plod a rostlina je jedovatá ! Máte - li ale na zahradě oranžové lampionky, to je mochyně židovská. Naopak lampionky sytě červené a bobule menšího vzrůstu a sytější barvy patří druhu mochyně židovské třešně, která je jedovatá , zato ji lze po usušení použít k. Většina z nás, když uvidí krásné plody mochyně (Physalis), zpozorní a. V prýtech a zvětšeném kalichu najdeme mírně jedovatou hořčinu . Mochyně židovská třešeň. Pěstovat mochyni peruánskou není nijak složité.


Někteří z vás ji možná zahlédli u někoho na zahradním pozemku, jak se hrdě vypíná vzhůru, ovšem pozor, většinou jde o jedovatou mochyni židovskou. Plody některých mochyní se konzumují jako ovoce, mnohé jako zelenina, některé však mají plody nejedlé (nikoli jedovaté ). Nikdy nekonzumujte mochyni , jejíž lampionek a bobule jsou ještě zelené. Přivodili byste si tím otravu. Já bych to teda jíst nezkoušel.


Zelené bobule jsou jedovaté proto, že ve . Je to mochyně , podle mého mochyně židovská - ta je jedovatá. Ano, mochyni opravdu zvládnou vypěstovat i ti, kdo se zahrádkařením teprve. Plody mochyně peruánské bývají nazývané třešněmi Inků. Nedozrálé nejsou dobré, navíc obsahují jedovatý solanin, podobně . Dužina pak lépe přijímá cukr.


Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté ! Varianty slova: mochyně , mochyni , mochyním, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky