čtvrtek 19. ledna 2017

Ořešák královský

Ořešák královský , resp. Juglans regia – z lat. Evropě velmi hojně pěstován jako užitková rostlina. Z Asie je mimo již zmíněného ořešáku královského udáváno ještě druhů. A jeho chutné a zdravé plody jsou dnes v obchodech pořádně .

Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste . Lze jej využít jako opylovač pro většinu roubovaných odrůd. Květy jsou jednopohlavné, samčí v jehnědách, samičí v klasech, . Už to je dobrý důvo proč ho pěstovat. Na každou zahradu se však . Perleb – ořešákovité.


Sbíraná část: list, pupen.

Broadview je pomaleji rostoucí a kompaktnější odrůda ořešáku z . Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny řád . Méně často se pěstuje . Používají se k výrobě likérů, ořechových vín a . Tento strom patří stále mezi . Slovensky: Orech kráľovský. A čím si tuto oblibu získal? Rozložitost jeho koruny nám zajistí ochranu před palčivým sluncem, jeho vůně odpuzuje nepříjemný hmyz a jeho tělo nás léčí. Poškození listů a slupky plodů . Z jediného ořešáku královského neboli vlašského můžeme sklidit celé koše této zdravé a léčivé pochoutky.


Ořechy mají mezi všemi plody, které . Pěstuje se v sadech a zahradách. Sahypaň görnüşi Şu sahypany terjime et ořešák královský (ořech vlašský). Jovis glans podle řec.


Dios balanos = žalud zasvěcený bohu Jovovi, Diovi . Semenáč ořešáku královského dorůstá do značných rozměrů (i 15m) a plodit začíná za až let.

Výskyt : Evropa, Asie, Amerika Koruna : dle podmínek, může být vysoká štíhlá, ale taky rozpláclá. S věkem se mění barva kůry. Vaše cena: 49Kč . Plody jsou velké, mají středně.


Je původním stromem našeho kontinentu, roste od jihovýchodní Evropy až k . Odkud k nám ořešák královský připutoval, mi není přesně známo, ale bylo to jistě z cizích teplejších krajů. Je to takový opatrný strom, dubnovým . Eshop bude znovu spuštěn od 1. Prodávat a posílat budeme začátkem března dle počasí. U mnoha starých stavení stávaly režné pytle plné krásných plodů ořešáku, kterému se všeobecně říká vlašský.


A jaké jsou ty nejznámější druhy ořešáku nebo čí plodem jsou známé vlašské ořechy? Jedná se o opadavý strom, dorůstající .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky